
MEDICAID ADMINISTRATIVE CLAIMING (MAC)  

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

Updated: January 2015 

 

Page 1 

 
General 

 
 

What are the eligibility requirements to participate in the school-based MAC program? 

 

Response:  The school-based MAC program is designed to reimburse Texas school 

districts, including public charter schools, for the costs related to health administrative 

activities that support the Medicaid program.  An eligible school must meet eligibility as 

defined by Code of Federal Regulation Title 42, Part §433.50 regarding a governmental 

entity.   

 

Additionally, HHSC requires the district to have a Texas Provider Number (TPI) and/or a 

National Provider Number (NPI). 

 

How can a school district begin participating in the school-based MAC program? 

 

Response:  In order to participate in the school-based MAC program, Texas school 

districts, including public charter schools, must first enter into a MAC Intergovernmental 

Cooperation Agreement and a Data Use Agreement (contract) with the Health and 

Human Services Commission (HHSC).  In addition to the contracting process, each 

district must also meet HHSC training requirements and participate in the Random 

Moment Time Study (RMTS).  The RMTS includes the certification of the participant list 

and participation in the time study.   

 

All participation documents can be found on the HHSC MAC website.   

 

When is the deadline to begin participation in the school-based MAC program for a given 

school year? 

 

Response:  All participation documents must be approved and a MAC contract must be 

executed prior to the close of the RMTS participant list for the quarter in which the 

district wishes to claim.  The effective date (execution date) of the MAC contract is the 

date signed by the designated HHSC contact.   

 

Districts that are interested in participating should consider beginning the process as soon 

as possible, as it may take a couple of months to complete all paperwork and training 

requirements.   

 

What is an HCAT? 

 

Response:  The word HCAT stands for Health and Human Services Contract 

Administration and Tracking.  An HCAT number is a contract number that is issued to a 

district after a contract between the district and HHSC is fully executed.  

 

Should participation documents be resubmitted annually? 
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Response:  Fully executed contracts remain effective for five years, unless terminated by 

the contracting entity or by HHSC.  The entity is responsible for keeping all contact 

information up-to-date and must adhere to all policies and procedures as directed by 

HHSC. 

 

How do we update our bank information for the MAC program? 

 

Response: The district must submit a new Vendor Direct Deposit Form if its financial 

institution, account number, and/or account type changes.  The form should be submitted 

to the HHSC MAC Unit.  The direct deposit form does not update your payment 

information on file for the School Health and Related Services (SHARS) program.  

Please consult the SHARS rate analyst for information on how to update direct deposit 

information for the SHARS program.   

 

How often is the MAC Program Operating Plan required to be resubmitted to HHSC? 

 

Response:  Once a MAC Program Operating Plan (POP) has been approved, the district 

is required to update the State of Texas Automated Information Reporting System 

(STAIRS) as program contacts change.  However, the district is not required to resubmit 

the MAC POP.  

 

Can an ISD MAC contract be terminated? 

 

Response:  As stated in the Intergovernmental Cooperation Agreement, the MAC 

contract may be terminated by consent of either HHSC or the ISD upon thirty (30) days 

notice in writing delivered in person or by certified mail to HHSC.  The termination letter 

must be signed by a contact from the district who can legally bind the district.   

 

What is STAIRS? 

 

Response:  STAIRS stands for the State of Texas Automated Information Reporting 

System, formerly known as Fairbanks.  The district will use STAIRS for the RMTS, 

MAC financial, and SHARS programs.  STAIRS demonstrations are given during the 

training webinars.   

 

Who do I contact if I have questions regarding the MAC program and/or MAC financials? 

 

Response:  All inquiries concerning the MAC program and/or financials can be addressed 

to the HHSC MAC Unit by phone: (512) 462-6200 or by email: MAC@hhsc.state.tx.us. 

 

Who do I contact if I have questions regarding the time study and/or participant list?  

 

mailto:MAC@hhsc.state.tx.us
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Response: All inquiries concerning the time study and/or participant list can be addressed 

to the HHSC Time Study Unit by phone: (512) 730-7403 or by email: 

timestudy@hhsc.state.tx.us. 

 

 

mailto:timestudy@hhsc.state.tx.us
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Training 

 
 

Is MAC Financial training mandatory? 

 

Response: Annual MAC Financial training is mandatory for all ISDs that wish to 

participate in the MAC program. Only trained MAC Financial Contacts will have full 

access to the MAC financials; all untrained contacts will have view only access in 

STAIRS. 

 

Who is required to go to MAC Financial training? 

 

Response:  At a minimum, the MAC Financial Contact who will prepare the online MAC 

quarterly financials must attend the training.  

 

It is the responsibility of each ISD to ensure one or more of their designated MAC 

Financial Contacts attends required training.  HHSC strongly recommends at least two 

trained MAC Financial Contacts to ensure compliance should employee turnover occur.    

 

How often do I have to attend training? 

 

Response: ISD contacts must attend the required training for each federal fiscal year 

(FFY).  A FFY is defined as October 1 through September 30.  Training is from FFY to 

FFY and is not retroactive.   

 

Can the Random Moment Time Study (RMTS) training count as my “MAC Financial 

training” since it includes a MAC overview? 

 

Response: No.  The MAC Financial training is much more extensive and detailed than 

the MAC overview component of the RMTS training.  Annual MAC Financial training is 

mandatory for all ISDs that wish to participate in the MAC program.  

 

What are the eligibility requirements for initial and refresher MAC Financial trainings? 

 

Response: MAC Financial contacts who have never attended and received credit for 

MAC Financial training must attend an initial training.  Participants who have attended 

an initial MAC Financial training and received credit may attend either initial or refresher 

MAC Financial training.  Please refer to the HHSC MAC website for additional details.  

 

Where can I find more information regarding training? 

 

Response: Please refer to the HHSC MAC website to obtain the training schedule, 

material, registration, and additional information regarding training.   
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MAC Financials 

 
 

What are the MAC financial quarters? 

 

Response:  Like RMTS, the MAC program operates on a federal fiscal year (FFY) which 

starts on October 1 of any given year and goes to September 30 of the following year.  

Quarter 1 – October, November, December 

Quarter 2 – January, February, March 

Quarter 3 – April, May, June 

Quarter 4 – July, August, September 

 

How long does the district have to file a MAC financial claim? 

 

Response:  According to the Intergovernmental Cooperation Agreement, all financial 

expenditure data must be submitted to HHSC via STAIRS within 2 quarters of the end of 

the claim period, in order for the ISD’s claim to be calculated.  

 

However, the MAC financial quarter will close according to the scheduled timeline.  If a 

district is unable to enter and certify the financials prior to the close of the quarter, the 

district must contact HHSC to request that the quarter be reopened.  This will be done on 

a case-by-case basis.  

 

How can a district request a change to a submitted or closed MAC financial claim? 

 

Response:  Provider-initiated amendments and/or adjustments to a closed or submitted 

MAC financial quarter may be requested.  Requests should be sent to: 

MAC@hhsc.state.tx.us and must include a reason for the request.  Requests will be 

handled on a case-by-case basis.  

 

Who can we report on the MAC financial claim? 

 

Response:  The school-based MAC program is designed to reimburse Texas school 

districts, including public charter schools, for the costs related to health administrative 

activities that support the Medicaid program.  The district is eligible to claim all 

providers who perform MAC activities.  If the district cannot identify a provider as 

performing a MAC activity, the district should not report that individual’s cost on the 

MAC financials. If the individual is a direct medical service provider for the School 

Health and Related Services (SHARS) program, the district should not remove the 

provider from the participant list.   

 

The districts should be cognizant of what MAC activities the providers perform in the 

school in order to report costs appropriately. Thus, it is essential that the MAC Financial 

Contact coordinate with the Random Moment Time Study (RMTS) Contact and all key 

stakeholders to identify the individuals on the participant list for which costs can be 

mailto:MAC@hhsc.state.tx.us
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reported for the MAC financials.  To assist the school districts in identifying MAC 

activities, a list of MAC examples have been posted on the HHSC MAC website.  For 

additional information, please refer to the “Timestudy Implementation Guide” found on 

the HHSC MAC website. 

 

Can we report costs for a new employee that comes on board as a provider during the 

quarter? 

 

Response:  If the employee is hired to fill a position that was reported on the district’s 

participant list, the new employee’s costs can be claimed.  The new employee’s costs 

cannot be claimed if he or she was hired to fill a position that was not included on the 

district’s participant list.   

 

If we contract with an entity for Occupational Therapist services, and they send out their 

employees at random, do we show the contracted entity as 1 participant? 

 

Response:  This depends on the number of positions the district has arranged with the 

contractor, i.e. one position with multiple people filling the position, two positions, etc.  

The district must be able to reconcile all costs and keep track of all positions reported.  

The district should verify with the HHSC RMTS team to ensure the correct number of 

positions are listed on the participant list.   

 

Can stipends and bonuses be reported on the MAC financial claim?  
 

Response:  Yes, stipends and bonuses can be reported on the MAC financials as they are 

considered a direct cost to the ISD.  Stipends are subject to payroll taxes, and should be 

included with the employee's other salary amounts and reported as wages/salaries on the 

MAC financials. Likewise with a bonus, if is included as part of the participant’s gross 

wages/salaries, the cost can be reported on the financials.   

 

Can TRS "on behalf of" retirement payments be reported?  

 

Response:  No. Only actual costs (true expenditures) incurred by the school district can 

be reported.  On behalf payments are payments made by the district on behalf of the 

employee such as life insurance, child care, etc.  These costs are usually reduced from the 

employee's wages; and therefore, are not a district’s expense and cannot be claimed on 

the cost report.  

 

What costs can be reported for Reimbursing Employers for state unemployment?  

 

Response:  A school district cannot report the amounts that the district sets aside each 

month for payment of unemployment claims. Only the amounts actually paid for claims 

for providers listed on the participant list are allowed to be reported as costs on the MAC 

financials for a reimbursing employer.  
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Who is permitted to sign the Quarterly Summary Invoice (QSI)? 

 

Response: The QSI required for the MAC financials must be signed by an employee of 

the district with signature/legal authority for the conduct of the district, examples include: 

Chief Executive Officer, Chief Financial Officer, Executive Director, Superintendent, etc.  

The individual that signs the QSI does not need to have received training credit; however, 

it is beneficial for that person to attend training in order to understand the 

document/information being signed.  The QSI is a legally binding document.   

 

School districts that participate in a Shared Service Arrangement or Cooperative must 

each submit the QSI with a district employee signature. Fiscal agents are only authorized 

to sign the QSI for their district; fiscal agents cannot sign the QSI on behalf of member 

districts. In addition, vendors and contractors completing the financials are not permitted 

to sign the QSI. 

 

How can our district obtain an Indirect Cost Rate? 

 

Response: With the exception of the Texas School for the Blind and Visually Impaired 

and the Texas School for the Deaf, indirect cost rates are issued by the Texas Education 

Agency (TEA). For more information on indirect costs rates, including how to request an 

indirect cost rate, contact the Division of Federal Fiscal Compliance and Reporting by 

phone: (512) 463-9127 or by email: compliance@tea.state.tx.us.  State schools should 

contact the HHSC MAC team by phone: (512) 462-6200 or by email: 

MAC@hhsc.state.tx.us.  

 

Please explain the 5% retention amount found on the claim calculation step as well as on 

the QSI? 

 

Response: As stated on the Intergovernmental Cooperation Agreement (contract) the 

district signed to participate in the MAC program: 

“HHSC agrees to pass through to the ISD no less than ninety-five percent (95%) 

of Title XIX federal share of actual and reasonable costs for Medicaid Administration 

provided by its staff for Medicaid administrative activities under this agreement. HHSC 

reserves the right to retain five percent of the Title XIX federal share of actual and 

reasonable costs for said Medicaid administration for HHSC’s own administrative costs, 

technical assistance and to establish and maintain an audit reserve fund. These costs 

shall be based upon a time accounting system which is in accordance with the provisions 

of OMB Circular A-87 and 45 CFR 74 and 95, the expense and equipment costs 

necessary to collect [data], disseminate information and carry out the staff functions 

outlined in this Agreement.” 

 

What are MAC reimbursements? 

 

Response: The MAC reimbursements are Title XIX funds, and are known as Medicaid 

administrative reimbursement funds.  The MAC reimbursement payments received from 

mailto:compliance@tea.state.tx.us
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Medicaid Administrative Claims CFDA #93.778 are subject to the Single Audit Act.  The 

reimbursement funds replace funds already expended for the quarter for costs entered into 

the MAC financial claim. 

 

Are there restrictions to how the MAC reimbursements can be used? 

 

Response: Revenue generated from MAC claims is dedicated to the provision of health 

services and may be used to enhance, improve or expand the level and quality of health 

and medical services provided to all students within the district. 

  

The intent of the MAC program was and is to enhance the Medicaid program and as such 

should be used as much as possible to do so.  The district must be able to justify how this 

project will enhance or improve the MAC services at the district.  

 

 
Shared Service Arrangement/Cooperative 

 
 

My district is a member of a SSA/Co-Op. How do I know what my shared costs are for the 

quarterly MAC financial claim? 

 

Response:  The shared services arrangement (SSA) or cooperative (Co-Op)’s fiscal agent 

is responsible for allocating each member district's costs as appropriate. Most SSAs/Co-

Ops will allocate the costs based on each member district's percentage of contribution to 

the budget.   

 

My district is the fiscal agent of a SSA/Co-Op.  Is it mandatory to allocate shared costs to 

the member district based on budget contribution alone? 

 

Response:  No.  Allocation of costs based on budget contribution is only one way in 

which a fiscal agent may choose to allocate costs. 

 

Note:  Allocation methodologies used to distribute shared costs to member districts of an 

SSA or Co-Op and included on the MAC financial claims are subject to audit and must 

be documented and presented to HHSC, and other State and/or Federal agencies upon 

request.  

 

Our district is a part of a Regional Day School Program for the Deaf (RDSPD).  What 

should we report on the MAC financials if the providers are on our participant list? 

 

Response: If your district is the host district (i.e. reports all of the students on their 

PEIMS data), your district will report 100% of the salary and benefits of the providers on 

the participant list who service your RDSPD.  Allocation of costs is not required.  If your 

district is a member district, you do not report any of the costs associated with the 

RDSPD on the MAC financials.    
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Please refer to TEA’s Financial Accountability System Resource Guide to determine how 

the funds should be classified. In general, fund code 435 is used by the fiscal agent, while 

fund code 386 is used by the member districts or if the RDSPD is an independent project 

(no members).  As of school year 2010-2011, all RDSPDs are fiscal agents and would be 

using fund code 435.  

 


